Caminito del Rey, stezka králů (smrti) – Cestování nás baví

Caminito del Rey, stezka králů (smrti)


Caminito del Rey, stezka králů (smrti)

Dlouhá léta se jí říkalo Stezka smrti. Když jsme viděli její fotografie a četli o mnoha smrtelných úrazech, bylo hned jasné, že stezku (Caminito del Rey) musíme zažít na vlastní kůži.

Pokud někdy poletíte do Malagy a zdržíte se zde více než 3 dny, Caminito del Rey musíte navštívit. A můžete to rovnou spojit s návštěvou ikonické Rondy. Obě místa během jediného dne hravě zvládnete, když si půjčíte auto. Bude to mnohem pohodlnější a levnější, než výlet zakoupený u místních agentur.

V případě, že se rozhodnete jenom pro návštěvu stezky, můžete jet vlakem z Malagy. Cesta vám zabere cca 45 minut a za jízdu v jednom směru zaplatíte 6€ za osobu. Pokud pojedete alespoň ve dvou lidech, za půjčení auta zaplatíte podobné peníze.

Vstup na stezku je zpoplatněný a lístky koupíte v online předprodeji, na místě nemáte šanci. Vstupenky bývají vyprodané i několik týdnů dopředu. Vstupenka je k mání za 10€ na osobu. Lístky objednáte zde.


Kde je vstup?

  • Stezka není okružní, jde se z bodu A do bodu B.
  • Dlouho jsme řešili, jestli se jde z bodu A do bodu B, nebo se jde z bodu B do bodu A. Anebo jestli je úplně jedno, kterým směrem půjdeme.
  • Stezka je průchozí pouze jedním směrem a to od restaurace El Kisoko.

Poblíž vstupu je poměrně málo místa na zaparkování. A jelikož jsme přijeli v hlavní sezóně (konec července), zaparkovali jsme jen tak tak, našli jsme poslední volné místo.

Pokud sem pojedete v hlavní sezóně, naplánujte si čas na koupání – hned naproti restauraci El Kiosko. Koupání je to parádní.

Ale než se od restaurace El Kisoko dostanete na samý začátek stezky, čeká vás asi 40 minut dlouhá túra. Nebojte se, není to nic náročného.

U vlastního vstupu na stezku se prokážete vstupenkou. Od průvodců obdržíte hygienickou síťku na vlasy a přilbu. Až vás bude více (cca 15 osob), absolvujte krátkou bezpečnostní instruktáž. Nemáme vůbec zdání, co nám průvodce říkal, ale zřejmě to bylo něco o tom, co nás na stezce čeká a jak se máme chovat. Po té nás vypustili na stezku. Šli jsme ve skupince cca 20 lidí sami, bez průvodce. Skupina se časem roztrhala.


Tři části stezky

Stezka je dlouhá 7 km a projít ji celou vám zabere asi 90 minut. Lze ji rozdělit na tři části.

Na úvod je taková ochutnávka. Chodníky (bezpečné) ve skalách nad řekou. Zde poprvé zažijete atmosféru stezky smrti. Není nikterak dramatická.


Druhá část (nejdelší) je vlastně spojovací „chodník“ mezi první a třetí částí stezky.


Nejfotografovanější je třetí část stezky. Tady už někteří zažívají pořádný adrenalin. Právě v těchto místech bylo nejvíce smrtelných úrazů. Na vině byl technický stav stezky, který byl opravdu katastrofální.


V jednom místě je připravená skleněná podlaha. Vyzkoušejte si, jaké je to stát ve vzduchoprázdnu.


Stezka v této části vede po kolmé skále vysoko (100 m) nad říčkou. Pohledy na chodník na protější stěně jsou impozantní. Pod nově vybudovaným chodníkem je dobře vidět původní chodník, respektive jeho trosky.


Předposledním nádherným místem je most mezi dvěma stěnami. Podlaha mostu je z roštu a tak dobře vidíte tu hloubku pod sebou. Někteří návštěvníci mají problém most přejít.


Stezku opouštíte po chodníku, který je umístěný na kolmé stěně. Od zastávky autobusu vás dělí cca 2 km. Autobus vás odveze na začátek stezky. Doprava je v ceně vstupenky, kterou jen ukážete řidiči.


Občerstvení lze koupit u restaurace El Kisoko, na začátku stezky a pak cca 500 m od konce stezky. Pokud sem vyrazíte v hlavní sezóně, vezměte si sebou pití. Na stezce jsme zažili teplotu 40 stupňů a to pro nás nebylo nic příjemného.

Stezka není fyzicky náročná a v pohodě ji zvládnou i děti. Téměř celou cestu jdete po vrstevnici.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *